sk   en

1 2 3 4 6

O SEVISe

Kapitálový trh a investovanie

Pohľad právnika

Dane

Prognózy

Zaujímavosti

sobota, 20 august 2011 20:59

Plánované zmeny daní a odvodov k 1.1.2012

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V programovom vyhlásení vlády v roku 2010 rezonovali okrem iného aj témy sprehľadnenia podnikateľského prostredia a v danej súvislosti aj zjednodušenie a zefektívnenie platenia daní a odvodov.

Necelý rok od nástupu terajšej vlády – v apríli 2011 – bol daný na verejnú diskusiu dokument „Návrh zmien v daňovo -odvodovom systéme“. Dokument je to skutočne zaujímavý, ale je pozoruhodné, že pre našich novinárov asi nie je atraktívny. Noviny o ňom nepíšu, rozhlasové ani televízne správy o ňom nehovoria a do pozornosti verejnosti ho netlačí ani autor, t.j. Ministerstvo financií.

Čo je podstatou navrhovaných zmien v daňovo-odvodovom systéme?

V rámci zamestnaneckého pomeru základom pre daň z príjmu fyzických osôb, sociálne a zdravotné odvody bude tzv. „superhrubá mzda“ (t.j. súčasná hrubá mzda a odvod platený zamestnávateľom za príslušného zamestnanca, okrem odvodu na úrazové poistenie).

Z tejto mzdy sa bude počítať a odvádzať:

  • Sociálny odvod – 19%
  • Zdravotný odvod – 9%
  • Daň z príjmu – 19% (okrem nezdaniteľnej časti – na rok 2012 – 3.413,70 EUR).

Takejto zmene sa určite poteší každá mzdová účtovníčka, ktorá dnes produkuje každý mesiac sedem výkazov na jednotlivé zložky sociálnych odvodov a navyše delených na odvody zamestnávateľa a zamestnanca plus výkazy pre zdravotné poisťovne a daňový úrad.

Keďže náš štát hľadá zdroje príjmov do štátneho rozpočtu – do sociálnej a zdravotných poisťovní (tie sú síce aj súkromné), tak sa rozhodol odvodovo zaťažiť aj ďalšie príjmy.

Zdravotné odvody sa už týkajú aj príjmov za rok 2011. Od roku 2012 by malo platiť, že zdravotný odvod 9% a znížený sociálny odvod 13% sa bude odvádzať aj z príjmov z dividend a podielov na zisku.

Odvody by sa nemali platiť z pasívnych príjmov, t.j. z príjmov z prenájmu a z kapitálových príjmov (znenie zákona nám ukáže, či zo všetkých alebo len z tých, z ktorých sa daň vyberá zrážkou). Samostatne zárobkovo činné osoby budú tiež zaťažené 13%-ným sociálnym odvodom. Najnižšia sadzba sociálneho odvodu 10% bude z príjmov na základe dohôd.

Nakoľko je definovaných niekoľko sadzieb sociálneho odvodu, bude zadefinované max. poistné na sociálne aj zdravotné poistenie na príslušný rok. Na rok 2012 by to malo byť:

  • max. 9.437,30 EUR na sociálnom poistení,
  • max. 4.470,29 EUR na zdravotnom poistení.

V ročnom zúčtovaní daní a odvodov (prvýkrát za rok 2012) by mali byť zahrnuté všetky druhy príjmov a urobený prepočet daňovej a odvodovej povinnosti, zaplatených preddavkov a výsledných preplatkov, resp. nedoplatkov jednotlivých odvodov a daní.

Od týchto zmien nás ešte delí schválenie noviel zákonov o sociálnom a zdravotnom poistení, ako aj prepojenie informačných systémov jednotlivých inštitúcií. Či vláda a parlament stihnú pripraviť legislatívu a zrealizuje sa prepojenie systémov, teda či štát dostane v danom mesiaci od zamestnávateľa len jeden výkaz, z ktorého si každá inštitúcia vyberie svoje údaje a či naozaj budeme podávať len jedno ročné zúčtovanie daní a odvodov, na to si počkáme do konca tohto roka.

Ing. Danica Michalková
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Prečítané 2090 krát Naposledy zmenené piatok, 21 august 2015 15:20
Ing. Danica Michalková

člen predstavenstva a finančný manažér