sk   en

1 2 3 4 6

O SEVISe

Kapitálový trh a investovanie

Pohľad právnika

Dane

Prognózy

Zaujímavosti

nedeľa, 19 marec 2017 13:33

Investovanie na kapitálovom trhu 2016 a 2017

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Najväčší vplyv na trhy mali hlavne politické záležitosti ako hlasovanie o Brexite, prezitenská kampaň v USA (viď článok Ako sa trhy báli Trumpa z minulého newslettera) a sľuby nového šéfa Bieleho domu.

SEVIS v roku 2016
Portfólio finančných nástrojov investičnej spoločnosti SEVIS, a.s. dosiahlo hrubý ročný výnos 4,79%. Pri použití najnovších údajov z konca februára sa dokonca dosiahlo zhodnotenie 9,36% za posledných 14 mesiacov. V minulom roku sme pôvodne čisto akciové portfólio obohatili v malej miere o ďalšie finančné nástroje (ďalej ako FN) ako finančné deriváty CFD a Forex obchody (okamžité menové konverzie a termínované obchody na devízovom trhu). CFD (Contract for Difference - kontrakt na rozdiel) je diferenčná zmluva medzi kupujúcim a predávajúcim, pričom sa ustanovuje, že vyrovnanie zisku a straty z transakcie si navzájom vysporiadavajú rozdielom medzi cenami. CFD sú veľmi výhodným FN pretože sú za malé poplatky ponúkané prevádzkovateľom našej obchodnej platformy a ako podkladové aktívum tohto derivátu využivame hlavne akcie a burzové indexy ako napr. nemecký DAX30, anglický FTSE100 alebo americký S&P500.

SEVIS pokračoval v investovaní do korporátnych dlhopisov a vlastní aj desiatky slovenských akcií, ktoré priniesli výnos 8,65% p.a. vrátane dividendy. Dominantná pozícia akcií Tatra banky sa znova postarala o vynikajúci výsledok vďaka dividendovému výnosu 6,17% ako aj nárastu ceny na historické maximum 23,95 tis. EUR za akciu na konci roka.

V roku 2016 sa síce priemerná nominálna hodnota dlhopisov znížila o 19% a zo štyroch dlhopisov nám zostali iba dva, ale bol dosiahnutý presne rovnaký hrubý úrokový výnos ako v roku 2015, a to 4,76% p.a. . Celkový výnos z dlhopisov sa teda síce znížil zhruba o pätinu, ale pri durácii dvoch rokov je to ešte veľmi dobrý úrok v kontexte velmi obmedzenej ponuky kvalitných dlhopisových investícií na Slovensku a dlhodobo záporného depozitného úroku ECB -0,4% pre banky. Ten začal aj negatívne vplývať na peňažný trh.

Vývoj zhodnotenia SEVIS portfólia počas roka je na grafe 1 znázornený tmavomodrou čiarou. Pokles v januári bol spôsobený hlavne výberom troch štrvtín peňažných prostriedkov, čo sa o rok neskôr ukázalo ako “dobrá investícia“, pretože banka našej obchodnej platformy oznámila zavedenie záporného úroku -0,4% na peňažné prostriedky presahujúce štvrť milióna eur. 

Graf 1: Vývoj zhodnotenia portfólia SEVIS za rok 2016

Graf IP 03 2017

Mierny pokles objemu investícií do FN (tyrkysová čiara) v prvom mesiaci bol spôsobený turbulenciami na trhoch, kde panoval strach z nepriaznivých výsledkov rastu čínskeho priemyslu (oceliareň a výrobca elektriny) a nízkej ceny ropy, ktorá po desiatich rokoch klesla pod 30 USD za barel.

Následne došlo k zotaveniu trhov, keď cena pokorila 40 USD hranicu a po naplnenej dohode hlavných producentov znížiť ťažbu, sa cena po zvyšok roka udržala nad 50 USD, čo pomohlo producentovi plynu z USA. Ďalší nárast sa už ale nepredpokladá vzhľadom na iba polročnú platnosť dohody, zvýšenie ponuky rozpúšťaním rezerv a oživenie americkej ťažby ropy z bridlíc. Do začiatku júla sa stupňovala neistota zo strachu pred Brexitom, čo pochopiteľne zasiahlo spolu s oslabovaním libry naše britské akcie (najviac leteckú cestovku a vývojára herného sofwaru).

Letné zotavenie bolo poznačené jesennou stagnáciou spôsobenou problémami izraelského producenta liekov, ktorý čelil korupčnej žalobe, expirujúcim patentom a odstupu CEO. Následne politika znova zasiahla jednu z našich doposiaľ najvýkonnejších pozícií: Dánska spoločnosť na výrobu veterných elektrární bola zasiahnutá vyjadreniami Trumpa, že nemá rád obnoviteľné energie. Ale paradoxne po jeho zvolení sa ho trhy už prestali báť a vkladajú do jeho sľubov na podporu americkej ekonomiky až príliš veľkú dôveru. Naše investície ťahané hlavne americkými IT firmami a komoditnými akciami (ako fínskym a austrálskym producentom oceli a ťažbárom ropy v Rusku) tak od novembra až po dnes narástli o viac ako 10%.

Čo bude v roku 2017
Začiatok bol v skutku historicky dobrý. Americké akciové indexy lámali rekorné méty pár týždňov v kuse. Na ďalší rast by som však už nestávkoval, pretože trhy môžu byť ľahko sklamané z konkrétnych stimulačných krokov Trumpa, o ktorých ešte stále nič nevieme ani po jeho vystúpení pred kongresom. Navyše americká FED po ročnom decembrovom zvýšení sadzieb už v marci znova sprísnila svoju menovú politiku s vyhliadkou dvoch ďalších v júni a septembri.

Graf 2: SEVIS ARP a IP - historický vývoj 2006-2016

Graf ARP 03 2017

Ing. Dávid Lapin
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Pozn. Toto je marketingové oznámenie spoločnosti SBF, a.s., Kuzmányho 8, 010 01 Žilina. Prezentované zhodnotenie riadeného portfólia sa týka minulosti; referečným obdobím je kalendárny rok 2016. Výkonnosť v minulosti nie je spoľahlivým ukazovateľom pre budúcnosť. Minulé priemerné zhodnotenia služieb Aktívne riadenie portfólia a Investičné poradenstvo za posledných 5 rokov boli -1,42% (2011), 5,79% (2012), 60,37% (2013), 4,28% (2014) a -2,00% (2015). Tieto údaje o zhodnotení sú v hrubom vyjadrení a nezohľadňujú dane, ale poplatky do roku 2014 áno. Zhodnotenie portfólia za posledných 11 rokov bolo v priemere 8,25% p.a. Vážený priemer podľa objemu portfólia bol 5,75% p.a.

Prečítané 3099 krát Naposledy zmenené štvrtok, 20 apríl 2017 14:36